De nieuwe generatie beursbezoekers gaat met nieuwe verwachtingen naar een beurs. Een beurs die succesvol mensen trekt en vasthoudt, moet een totaalbeleving bieden die minstens vier aspecten dekt. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij. Maak je een beursplan? Of houd je een bestaand plan tegen het licht? Zorg dan dat deze vier punten in ieder geval afgedekt zijn.
Totaalaanbod
De bezoeker verwacht op een beurs een totaalaanbod. Uiteraard binnen de kaders van de positionering van de beurs. Voor een zo compleet mogelijk marktoverzicht bezoek je een beurs. Voor een kleinere beurs betekent dit dat je tenminste van ieder marktsegment of (deel) product of dienst aanbod moet tonen. Voor een grotere beurs met meer exposanten is de uitdaging eerder om alle ‘aanbod’ te structureren. Bijvoorbeeld in verschillende themagebieden. In beide gevallen zal de bezoeker de beurs beleven als een bezoek met een totaalaanbod. Goede bewegwijzering, exposantenoverzichten, zoek- en selectiemogelijkheden en natuurlijk informatie voorafgaand aan het beursbezoek helpen het totaalaanbod op de bezoeker over te brengen.
Innovaties
Beurzen zijn vaak het podium voor nieuwigheden en primeurs. Bezoekers willen graag op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. Zorg dat nieuwe producten uitgelicht worden. Op de beurs, maar ook in centrale ruimtes en in de pers.
Als beursorganisator ben je qua aantal innovaties sterk afhankelijk van je exposanten. Denk daarom naast producten ook aan nieuwe diensten en innovatieve ideeën. Faciliteer sessies om inspiratie op te doen en te leren van branchegenoten. De aanwezigheid van experts en kennisinstituten op beurzen draagt bij aan deze kennisoverdracht, wat voor veel professionals een grote aantrekkingskracht heeft.
Netwerken en relaties onderhouden
Een ander belangrijk aspect van beursbezoeken is de mogelijkheid om het netwerk uit te breiden en bestaande relaties te onderhouden. Het ontmoeten van vakgenoten, leveranciers en klanten is cruciaal in veel sectoren. Beurzen bieden de gelegenheid om face-to-face gesprekken te voeren, wat de banden versterkt en vertrouwen opbouwt. Dit sociale aspect maakt dat bezoekers zich meer verbonden voelen met hun branche. Het faciliteren van nieuwe één-op-één relaties onder bezoekers door de beursorganisaties wordt vaak geprobeerd, maar is in de praktijk lastig. Oplossingen die in de praktijk goed werken zijn de mogelijkheid tot het scannen van badges, of door interactieve kennisbijeenkomsten te organiseren waar mensen elkaar leren kennen.
Elementen van locatie en fun
Naast zakelijke doelen speelt ook de factor ‘fun’ een rol. Een activiteit, een biertje en een bitterbal. De mogelijkheid om even achter je bureau vandaan te komen, nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan activiteiten maakt het bezoek aantrekkelijker. Dit kan variëren van netwerkbijeenkomsten tot informele activiteiten. TIP: laat (branche)organisaties hun bijeenkomsten, wedstrijden of andere activiteiten op de beurs organiseren.
De locatie van de beurs kan ook bijdragen aan deze ervaring; een beurs in een grote stad biedt voor (internationale) bezoekers de mogelijkheid om van het bezoek een grotere activiteit te maken en eventueel op eigen initiatief de omgeving te verkennen.
De bezoeker verwacht een totaalbeleving
Naast dat de organisatie en inrichting van een beurs vooral functioneel moet zijn, draagt deze ook bij aan de algehele beleving. In 2024 is de totaalbeleving van evenementen belangrijker dan ooit. Bezoekers zoeken niet alleen informatie en netwerkmogelijkheden, maar ook een onvergetelijke ervaring die hen inspireert, waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Dit kan gaan over de invulling van standaardfaciliteiten, maar steeds vaker worden evenementervaringen ook creatiever en interactiever gemaakt door bijvoorbeeld nieuwe technologieën toe te passen. Organisatoren die hierop inspelen, creëren een unieke sfeer die bezoekers aantrekt en hen motiveert om terug te keren.
Conclusie De redenen voor deelname of bezoek aan een (vak)beurs zijn veelzijdig en kent zowel zakelijke als sociale dimensies. Van het verkrijgen van een overzicht van producten tot het onderhouden van netwerken en het genieten van een leuke ervaring, beurzen blijven een belangrijke ontmoetingsplek. Ze zijn waardevol voor professionals die willen groeien en ontwikkelen in hun vakgebied.